FORUM DESPRE COPII

Friday
Oct 24th
Text size
  • Creste text copii
  • text normal copii
  • Scade text copii

Primul ajutor in caz de hipotermie

Email Imprimare PDF

Ce este hipotermia

Hipotermia apare cand corpul uman se raceste si pierde caldura intr-o mai mare masura fata de capacitatea lui de a o sintetiza. Temperatura normala, luata intrarectal este intre 36.4°C (grade Celsius) si 37°C. In unele cazuri, se poate intampla ca un adult sanatos sa aiba o temperatura corporala joasa, ca de exemplu 35.6°C. Daca o astfel de persoana nu este bolnava, nu exista nici un fel de problema. In cazul in care nu este copil mic sau varstnic, nu mai este nevoie de nici o evaluare suplimentara.


Hipotermia se instaleaza atunci cand corpul uman este expus la aer, apa, vant sau ploaie rece. Temperatura poate scadea pana la un nivel de 10°C sau mai mult in timpul unei atmosfere umede si cu vant sau la imersia intr-o apa intre 16-21°C. In cazul hipotermiei, tratamentul la domiciliul este suficient pentru a aduce temperatura la normal.
Oricine poate face hipotermie. Cei mai multi oameni cu hipotermie usoara pana la severa recupereaza complet, fara efecte permanenta. Recuperarea este mult mai dificila in cazul copiilor si adultilor bolnavi sau varstnici. Hipotermia poate aparea si in spatiile de locuit, in special in cazul copiilor, adultilor bolnavi sau varstnici care nu sunt imbracati corespunzator sau pe sezonul rece nu au o atmosfera corespunzatoare din punct de vedere termic in locuinte etc.

Simptome in caz de hipotermie


Simptomele initiale includ: frisoane, pielea rece, palida sau de culoare albastra, apatie (lipsa de interes sau grija), afectarea capacitatiilor intelectuale, tulburari de echilibru, tulburari de vorbire (pronuntie nedeslusita), amorteli la nivelul mainilor si degetelor, dificultate in a indeplini sarcini.

Simptomele urmatoare includ: trunchiul (portiunea dintre gat si abdomen) rece, la palpare, rigiditatea musculara, batai cardiace cu frecventa anormala, respiratii superficiale si respiratii cu frecventa joasa, slabiciune, somnolenta, pierderea constientei, frisoanele se opresc atunci cand temperatura scade sub 32°C.

Hipotermia este o urgenta medicala si poate duce rapid la pierderea constientei si deces, daca pierderea de caldura continua. Este foarte importanta cunoasterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. In cazul in care frisoanele devin violente sau daca este incapabil sa raspunda la intrebari, trebuie suspectata hipotermia si inceputa incalzirea cat mai rapid posibil.

Cum se trateaza

Tratamentul medical al hipotermiei depinde de severitatea acesteia. Tratamentul hipotermiei usoare include scoaterea din mediul care a determinat aparitia acestei hipotermii, folosind paturi calde, incalzitoare si sticle cu apa fierbinte.
Hipotermia moderata sau severa este tratata, de preferat, intraspitalicesc de catre medici specialisti. Se administreaza fluide calde, oxigen cald si alte tratamente pentru a ridica temperatura corporala a celui suferind de hipotermie. In acest caz este extrem de important ca cel in masura sa acorde primul ajutor sa cunoasca simptomele si astfel acordandu-se acest ajutor sa elimine orice pericol iminent datorat instalarii acestei probleme.


 
Cauta alte informatii in site

 


Articole similare

Informatii Populare

 

Baia bebelusului nou-nascut

Prima baie a bebelusului tau incepe aiciPrega  Sampon fara lacrimi: samponarea este suficienta daca este efectuata o d...

Ia sa vedem cati suntem on!

Avem 9 vizitatori online

Sondaj de Opinie

La ce varsta considerati ca este bine sa mearga copilul la scoala?